Underhåll av bänkskivor i Natursten

Underhåll av granit och kalksten

 

För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin granitolja appliceras 2-3 gånger med ett dygns mellanrum. Enklast gör du detta genom att väta en trasa med olja som du stryker på bänkskivan i ett tunt lager. Olja som stenen inte sugit upp efter 3 dygn kan torkas bort med papper då stenen är mättad. Mattslipade och antikbehandlade bänkskivor samt bänkskivor med läderyta måste oljas tills de får en jämn mörk ton utan torra partier. Behandlingen kan behöva upprepas upp till 10 gånger. Appliceringen bör inte ske förrän kakel och fog är satt. Därefter bör bänkskivan oljas 1 gång per år.

Underhåll av marmor

 

För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin marmorpolish appliceras. Stryk på ett tunt lager. Låt torka i några minuter. Polera upp till glans med en torr trasa. Detta bör upprepas 1 gång per år. Då marmor är en porös stensort måste man vara extra försiktig med ämnen som kan färga av sig, till exempel syror, stekfett, kaffe, bärsaft med mera.

Nanoimpregnering

För den som inte vill använda granitolja och marmorpolish finns alternativet Akemi nanoimpregnering. Impregneringen stryks på i ett tunt lager då skivan är ren och 100% torr. Den fukt och oljeavvisande effekten sätter in redan efter några minuter och är fullt utvecklad efter 2-3 timmar. Vid normalt slitage behöver behandlingen upprepas ungefär vart tionde år.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syror, exempelvis rödvin, rödbetssaft och citron kan missfärga stenen. Detta gäller både granit och marmor, blank som matt. Var noga med att torka av bänkskivan direkt om du spiller ut syra. Om det skulle bli en fläck så kan ren aceton användas för att ta bort den. Olja sedan om det rengjorda området.

Sinolin granitolja och marmorpolish är drygt. En flaska bör räcka i cirka 10-15 år. Ny olja och polish kan beställas från A&O Marmor och Granit AB.

Daglig rengöring görs med en fuktig disktrasa och eventuellt lite diskmedel. Generellt är mattslipade skivor känsligare och bör rengöras oftare.

Sitt eller stå aldrig på dina bänkskivor, det kan medföra att bänkskivorna spricker.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid frågor, kontakta din återförsäljare eller A&O / Clayhill!