Underhåll av bänkskivor i Natursten

Underhåll av granit, kalksten och kvartsit (kan ersättas med Akemi nanoimpregnering)
 
För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin granitolja appliceras 2-3 gånger med ett dygns mellanrum. Enklast gör du detta genom att väta en trasa med olja som du stryker på bänkskivan i ett tunt lager. Olja som stenen inte sugit upp efter 3 dygn kan torkas bort med papper då stenen är mättad. Mattslipade och antikbehandlade bänkskivor samt bänkskivor med läderyta måste oljas tills de får en jämn mörk ton utan torra partier. Behandlingen kan behöva upprepas upp till 10 gånger. Appliceringen bör inte ske förrän kakel och fog är satt. Därefter bör bänkskivan oljas 1 gång per år.
 
Underhåll av marmor (kan ersättas med Akemi nanoimpregnering)
 
För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin marmorpolish appliceras. Stryk på ett tunt lager. Låt torka i några minuter. Polera upp till glans med en torr trasa. Detta bör upprepas 1 gång per år. Då marmor är en porös stensort måste man vara extra försiktig med ämnen som kan färga av sig, till exempel syror, stekfett, kaffe, bärsaft med mera.
 
Sinolin granitolja och marmorpolish är drygt. En flaska bör räcka i cirka 10-15 år. Ny olja och polish kan beställas i vår webshop.
 
Akemi Nanoimpregnering
 
För den som inte vill använda granitolja eller marmorpolish finns alternativet Akemi nanoimpregnering. Impregneringen stryks eller rollas på i ett tunt lager då skivan är ren och 100% torr. Den fukt och oljeavvisande effekten sätter in redan efter några minuter och är fullt utvecklad efter 2-3 timmar. Vid normalt slitage behöver behandlingen upprepas ungefär vart tionde år. Nanoimpregnering påverkar inte skivans utseende och fungerar på all natursten såsom granit, marmor, kalksten och kvartsit. OBS, följ instruktionerna på flaskan.
 
Akemi nanoimpregnering finns att beställa i vår webshop.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Syror, exempelvis rödvin, rödbetssaft och citron kan missfärga stenen. Detta gäller all natursten, blank som matt. Var noga med att torka av bänkskivan direkt om du spiller ut syra. Om det skulle bli en fläck så kan ren aceton användas för att ta bort den. Behandla sedan det rengjorda området enligt ovan nämnda metoder.
 
Daglig rengöring görs med en fuktig disktrasa och diskmedel. Generellt är mattslipade skivor känsligare och bör rengöras oftare.
 
Sitt eller stå aldrig på dina bänkskivor, det kan medföra att bänkskivorna spricker.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vid frågor, kontakta din återförsäljare eller A&O Marmor och Granit AB.